
Süt üreticisi, yem fiyatları artarken süt fiyatlarının aynı oranda artırılmamasından dolayı çıkmazda. Yem fiyatlarında bir ay içinde iki kere gelen zam, üreticilerin maliyetlerini yükseltti. Bugün 19 protein 2700 kalori süt yeminin fiyatı 300-350 lira arasında değişiyor. Bu da 1 kilogram yemin 7 liraya çıktığı anlamına geliyor.
Tekirdağ Süleymanpaşa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut, yem fiyatlarına bir ayda iki kere yapılan zamma tepki gösterdi, süt fiyatının aynı oranda artmamasından şikâyetçi oldu. Baykut, “Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını belirlemek üzere 18 Mart 2022 tarihinde toplandı. 01 Nisan 2022 tarihinden geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatını Gıda Komitesinden gelen görüş üzerine 5.70 TL/ Litre olarak belirlendi. Ancak yem fiyatlarına bir ayda iki kere zam geldi. Belirlenen süt fiyatı maliyetleri karşılayamaz oldu. Şu an 19 protein süt yeminin fiyatı 350 TL’ye ulaşmış durumda. Üretici bir kilogram süt satarak 1,5 kilogram yem alabilecek durumda olmalı. Ama öyle değil!” diye konuştu.
‘ SÜT FİYATI 8 TL OLMALI’
Yem fiyatlarına göre süt fiyatlarının 8 TL olması gerektiğinin altını çizen Baykut, “Devlet süt fiyatını artmasını istemiyor. Çünkü bu artış, tüketiciye de yansıyacak. Maden süt ve süt ürünlerindeki artışın tüketiciye yansımasını istemiyor devlet o zaman üreticiye olan desteğini 2,5 liraya çıkarmalı. Ya da girdi maliyetlerine müdahale edilmeli. Yem fiyatlarına müdahale edilsin dediğimiz de ‘serbest piyasa biz karışamayız’ denmemeli.
‘GIDA KOMİTESİ DERHAL KALDIRILMALI!’
Baykut, “Ulusal Süt Konseyi’nin yapısı değişti. Eskiden üretici ve sanayici bir araya gelir, fikrini beyan ederdi. Ardından gerçekçi bir çiğ süt referans fiyatı belirlenirdi. Şimdi ise konseydeki üreticinin sayısı düşürüldü ve Gıda Komitesi diye bir yapı çıkardılar. Maliyetleri gıda komitesi fiyatı belirlemeye başladı. Biz üreticiler olarak maliyetlerimizi sıraladık ve dedik ki çiğ süt fiyatı 6,5 TL olmalı. Gıda Komitesi ‘enflasyona göre süt fiyatı belirlenecek’ dedi. O zaman yem fiyatını tutun dedik, ‘o serbest piyasa’ diyorlar. Buna ne Allah razı olur ne kul! Gıda Komitesi derhal kaldırılmalı!
‘DEVLET GEÇ KALDI’
Devlet şimdiye ‘kadar hayvan ithal ederiz’ diyordu. Ama artık ithal etmek de mümkün değil. Bir dolar 15 lira bir avro 16 lira oldu. Canlı hayvanın kilosu 46 lirayı buluyor. Karkas cinsi 90-100 TL ediyor. Nasıl ithal edecek rakamlar bu haldeyken. Bir de Ukrayna Rusya savaşı var. İthalat durdu. Zaten bu parayı neden dışarıya veriyorlar ki? Bu parayla ülkedeki üreticiler özellikle de küçük üreticiler desteklenmeliydi. Şimdi devlet, iç piyasaya yöneldi. Hatasından dönmeye çalışıyor. Ama iş işten geçti.
‘ÜYE SAYIMIZDA YÜZDE 30 AZALMA VAR’
Son 10 yıldan bu yana üye sayımız gittikçe düştü ve düşmeye devam ediyor. Yüzde 30 azalma var üye sayımızda. Süleymanpaşa’da 2010 yılında 1300 civarındayken üye sayımız şimdi şimdi 500-600 kadar düştü. Karaevli köyünde 2 kişi, Demirli’ de 3 kişi, Kılavuzda 2 kişi, Karabacı’da 1 kişi, Arapbacı’da 3 kişi Otaca’da 4 kişi kaldı. Karabezirgan köyünde iyice bitti hayvancılık ve süt üreticiliği. İnsanlar hayvanlarını kesime veriyor. Ona rağmen süt birliği olarak toplamaya çalışıyoruz. Bu saydığım köylerde de bitti mi süt üreticiliği tamamen üreticilik biter. Bunun olmaması için çabalıyoruz.”
‘BÜYÜKŞEHİR ÇÖZÜM ÜRETMELİ’
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile çözüm için konuştuklarını ifade eden Şerif Baykut, “Büyükşehir Belediyesi’ne süt evleri projesini sunduklarını belirterek, “Kentin belli noktalarına süt evleri konularak, soğutma tanklarından halka süt sunulabilecek. Böylelikle hem üretici sütünü değerlendirebilecek hem de halk ucuz ve kaliteli süte erişim sağlayabilecek. Kayıt dışı süt dağıtımının da önüne geçilecek. Ancak bu proje için Büyükşehir hala harekete geçmedi.
Sadece bu da değil! Yanı başımızda İstanbul gibi dev bir kent var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yapılabilir. Okullara süt dağıtılabilir. Birçok proje var aslında ama iş belediyelere düşüyor. Ama biz belediyelerden böyle bir istek göremiyoruz.